2. den - přes parky a zase zpátky

Neutěsněným starým okenním rámem do pokoje proudil chlad. Vsunula jsem ruku pod peřinu, ale stejně mi byla zima. Na stole se potichu rozezněl budík. Zvonil a zvonil… Nikdo nevstával. V chodbě bouchly dveře.
No dobře, čas vylézt z postele!
Roztáhla jsem závěsy a po oroseném skle stékaly kapky na parapet. Venku bylo mlhavo. Mezi mraky občas prosvítalo slunce. Čekal nás propršený den.

kuchyňce jsme si připravily snídani, sbalily věci na celodenní pochoďák a vyrazily směr Regent's Park. Překvapilo nás, že i v takovém počasí tam cvičilo dost lidí. Jeden chlapík v maskáčových kalhotách popoháněl skupinku běžců v trikotech ke sprintům do kopce. O kus vedle malí klucí trénovali rugby a honili se kolem kuželů. Jejich výcvik vedl mladý trenér, který na ně pořád pokřikoval: Amazing! Good work! Again! Very good! Brilliant! A někdy se k němu přidal i nadšený tatínek nebo maminka, kteří okukovali své dítko opodál hřiště.

Okamžitě jsme měly chuť si zaběhnout jedno kolečko s nimi a být odměněni pochvalou alespoň Very well! Ale pokračovaly jsme dál. Z kopečka do kopečka po cestách, jenže pak už nebyly ani cestičky, ale rovnou bláto. Hmm…opatrně jsme našlapovaly a modlily se, ať nám nepodjedou nohy. A v tom kolem proběhl tím největším blátem chlápek v šortkách a tričku a hned za ním slečna, ale ta už měla aspoň mikinu. Nechápavě jsme na sebe pohlédly.
,,Cože?‘‘
,,Brrr!‘‘
,,Doma bych se hodně dlouho přemlouvala k tomu jít běhat, když je zima a prší. Natož jít běhat jen v šortkách. A tenisky protáhnout až po kotníky bahnem.‘‘
,,A to ne jen po kotníky, čvachtá jim to až na lýtka.‘‘
,,Až na vlasy…‘‘
Proběhla další skupinka běžců a my raději zamířily ven na udržované chodníky.



No, udržované…jak se to vezme. Hodně často se nám stalo, že jsme potřebovaly vyhodit sáček nebo kelímek a nikde nebyl koš. Vážně nikde k nalezení. Proto občas ulice vypadají nechutně špinavě. Za tohle Londýnu strháváme pár bodíků!

Procházely jsme ulicemi a za výlohou jednoho Bakery zahlédly přenádherné dortíky. Chvilku jsme jen stepovaly a slintaly před vchodem, ale pak nám to bylo už blbý a vešly jsme dovnitř. Cukrárna byla malinká. Spousta stolečků naměstnaných u sebe, jak se majitelky snažily, co nejvíce využít prostor. Sedly jsme si k poslednímu volnému stolku a objednaly si dvě koblihy s polevou a jednu horkou čokoládu. Servírka se na nás usmála a chvilku nám je přinesla na starých zdobených porcelánových talířcích.
,,Čaj o páté, akorát bez toho čaje... a vlastně není ani pět hodin.‘‘
,,Tady se koblihy jedí příborem?‘‘
,,Kde jsou toalety?‘‘

Další zastávka: Hyde park - obrovský rovinatý park s pečlivě udržovaným trávníkem. Sem tam ho protínaly široké chodníky lemované vysokými stromy. Vhodný na romantické korzování (zvlášť po setmění za světel lamp), nebo ideální pro běžce, kteří si nechtěli zašpinit boty.

Poprchalo a s Terkou jsme se choulily do teplých kabátků s kapucemi. Foukal vítr, takže jsme si je přidržovaly, co nejtěsněji u obličeje a pokaždé když jsme zaslechly specifický zvuk obráceného deštníku, který měla na ochranu před deštěm Katka, jsme vyprskly smíchy.

Ale nakonec jsme byly mokré všechny stejně.

Kousek dál stál Buckinghamský palác obehnaný železným plotem, u kterého se mačkala spousta turistů ve snaze zahlédnout pochodujícího vojáka. Nás ale víc upoutala velká bílá mramorová kašna – 25 metrový pomník královny Viktorie. Na vrcholu stál zlatý anděl vítězství s rozepjatými křídly, pod ním byly umístěny další sochy. Zdálo se, že jeden ze lvů pohodil hřívou a rozzlobeně zavrčel na neukázněného turistu. Naštěstí si kočkovitou šelmu držela pevně za vodítko dáma s ratolestmi a zase zavládl mír a klid. Jen ze stále děsivých hlav chrličů nepřestávala vytékat voda. A neplavaly v ní zlaté rybky, jak jsem čekala. Na hladině se tvořily kruhy od dopadajících kapek deště a my jsme se rozhodly pokračovat dál.


Trafalgarské náměstí mi připomínal naprostý mišmaš všeho. Vysoký Nelsonův sloup se mi nepodařilo nijak vyfotit, aniž by bylo poznat, že na špičce stojí samotný pan admirál. Za to ho hlídali čtyři překrásní lvi, snad ještě víc šelmovití než u Buckinghamského paláce. Za nimi byly prazvláštní fontány a nádherná architektonická budova Národní galerie. Jak jsem se dočetla z wiki, patří k pěti nejnavštěvovanějším muzeím na světě. My jsme do ní ale nešly. Kochaly jsme se zvenku.

Dál na náměstí bylo několik jezdeckých soch, kostel svatého Martina v Polích a na volném podstavci, kde se střídají sochy slavných umělců, stála pěstička se zvednutým palcem. Celý ten výjev se jmenuje Really Good od Davida Shrigleyho.
Hmm…nevím, co si o Trafalgaru myslet.

A pak už jsme se jen loudaly domů a hledaly něco k jídlu. Cestou jsme se náhodou ocitly na Piccadilly Circus, kde byl hrozný zmatek. Moc aut, double-deckerů, turistů a svítících reklamních ploch. Vydaly jsme se ulicí dál a pak nás zlákal párek v rohlíku z nějakého fastfoodu. Byla jsem proti tomu skeptická, ale hlad je hlad. Největší výhodu to mělo tu, že jsme si sedly na barové stoličky těsně u prosklené výlohy a s labužnickými výrazy dělaly chutě dalším turistům, kteří smutně procházeli deštěm venku.


Ještě jsme se na skok zastavily v Sainsbury’s, což je místní supermarket, takže jsme vyzkoušely britské mangové jogurty s posypkou, džus a já domů koupila dva čaje – kokosový a jahoda s chilli. Taste difference.

Na ubytovně jsme si daly teplou sprchu, ládovaly se kuličkami Maltesers, když v tom…
,,Kouká na mě nějaký chlap!‘‘ Na počítačové ploše se automaticky začalo přehrávat video.
,,Jé to je TNDV!‘‘ Přiskočila jsem k notebooku a Terka přestala lézt pod stůl.
Sledovaly jsme napjatě celý vzkaz.
,, Je hezkej co?‘‘
,,Mmm...‘‘ fascinovaně, jednohlasně.

,,Přijede v neděli?‘‘
,,Kde bude spát?‘‘
,,Spíš kde budeme spát my?‘‘